Program szczegółowy Wykładowcy Wykłady
Czytaj Czytaj Czytaj

 

Program

Program może ulec zmianie

Wydarzenia Fakultatywne

Program do pobrania

 

CZWARTEK 12 września 2019

  SALA S7 – 7 PIĘTRO SALA S6 – 6 PIĘTRO
10:00-10:20 

OTWARCIE ZJAZDU

Prof. Hanna Karakuła-Juchnowicz, Dr hab. Marcin Olajossy,
Prof. Marek Masiak, Dr n. med. Piotr Dreher
Występ Chóru Uniwersytetu Medycznego w Lublinie
 
10:20-10:45

Wykład 1 (25 min.) - INAUGURACYJNY

Zmiana stylu życia, jako terapia wspomagająca w leczeniu chorób psychicznych

Prof. Jerzy Samochowiec

 
10:45-11:10

Wykład 2 (25 min.) - INAUGURACYJNY

Inteligencja sztuczna od naturalnej lepsza czy gorsza? Oto jest pytanie. Korzyści, zagrożenia i „prewencje”.

Prof. Andrzej Mitas

 
11:10-11:15 PRZERWA   
SESJA I - SESJA PSYCHIATRII DZIECI I MŁODZIEŻY

Prowadzący: Prof. Małgorzata Janas-Kozik,
Dr n. med. Agata Makarewicz

WARSZTAT 1
11:15-12:15
11:15-11:35

WYKŁAD 3 (20 min.)

Anoreksja - jednostka nozologiczna? Objaw?
Ciężka choroba somatyczna?

Prof. Małgorzata Janas-Kozik

Wypalenie zawodowe - Rekonstrukcja
-Terapia grupowa.

Dr Aleksandra Madejska-Soltani
Francja

11:35-11:55

Wykład 4 (20 min.)

To nie lada gratka, znaleźć sposób na niejadka, czyli co to jest Picky Eating i z czym to się je.

Dr n. med. Agata Misera, Niemcy

 
11:55-12:15

WYKŁAD 5 (20 min.)

Czy BMI jest nadal "atrakcyjnym" parametrem
monitorowania stanu odżywienia pacjentów
chorych na anoreksję?

Prof. Teresa Małecka-Massalska

 
12:15-12:45

Wykład 6 SPONSOROWANY (30 min.)

Promazyna: lek przeciwpsychotyczny 
I generacji na nowo odkryty.
Dr n.med. Monika Michalak
- Gość Firmy Bausch Health

 

12:45-12:55

DYSKUSJA

 
12:55-13:00

PRZERWA 

 
SESJA II SESJA UZALEŻNIENIA

Prowadzący: Prof. Marcin Olajossy,
Prof. Napoleon Waszkiewicz

WARSZTAT 2
13:00-14:00
 
13:00-13:20

WYKŁAD 7 (20 min.)

Nowe markery uzależnienia od alkoholu

Prof. Napoleon Waszkiewicz

 Wsłuchując się w Prozac, a słysząc
placebo – medycyna oparta na faktach,
czy na złudzeniach?

Dr n. med. Dariusz Juchnowicz

13:20-13:40

WYKŁAD 8 (20 min.)

Czy zastosowanie warenikliny stanowi szansę
na poprawienie skuteczności farmakoterapii uzależnienia od nikotyny?

Dr hab. Marcin Olajossy,
Dr n.med. Nikodem Skoczeń

 

 

13:40-14:00

WYKŁAD 9 (20 min.)

Zespół patologicznego zbieractwa -
czy można go traktować jako uzależnienie?

Dr n.med. Tomasz Szafrański

 

 

14:00-14:30

Wykład 10 - SPONSOROWANY (30 min.)

Metody przełamywania lekooporności depresji.
Prof. Hanna Karakuła-Juchnowicz
- Gość Firmy Janssen Polska

14:30-14:40

DYSKUSJA

 
14:40-15:40

PRZERWA NA OBIAD

SESJA POSTEROWA 1
Prowadzący: Dr n. med. Justyna Morylowska
-Topolska, Dr n.med. Adam Perzyński
SESJA III - SESJA MIĘDZYNARODOWA
Sesja z tłumaczeniem symultanicznym

Prowadzący: Prof. Hanna Karakuła-Juchnowicz,
Dr hab. Jolanta Masiak

 
15:40-16:10

WYKŁAD 11 (30 min.)

Multimodal Suicide Prevention Strategy in France/
Multimodalna Strategia Zapobiegania
Samobójstwom we Francji.

Prof. Pierre Thomas (Francja)

 
16:10-16:40

WYKŁAD 12 (30 min.)

Neurobiological bases of alcoholism and future pharmacotherapies /
Neurobiologiczne podłoże uzależnienia od alkoholu i przyszłe kierunki w farmakoterapii.

Prof. Mickael Naassila (Francja)

 
16:40-17:10

WYKŁAD 13 (30 min.)

Bias against disconfirmatory evidence in schizophrenia. /
Badanie dotyczące negowania dowodów sprzecznych z własnymi sądami
(BADE) w schizofrenii.

Dr Valerie Yon (Francja)

 
17:10-17:40

Wykład 14 - SPONSOROWANY (30 min.)

Proszę się uspokoić! - Postępowanie farmakologiczne i pozafarmakologiczne z pacjentem pobudzonym.

Prof. Hanna Karakuła-Juchnowicz

 
17:40-17:50

DYSKUSJA 

 
17:50-17:55

PRZERWA

 
SESJA IV - WSPÓŁCZESNE ZAGROŻENIA ZDROWIA PSYCHICZNEGO

Prowadzący: Dr n. med.Karolina Skonieczna-Żydecka,
Dr n. med. Aneta Perzyńska-Starkiewicz

WARSZTAT 3
17:55-18:55
 
17:55-18:15

WYKŁAD 15 (20 min.)

Od burn-out do depresji maskowanej. Miejsce syndromu wypalenia zawodowego w klasyfikacji ICD

Dr Alexandra Madejska-Soltani, Francja

Wykorzystanie synergii terapeuty
i awatara w leczeniu przewlekłych
omamów słuchowych.

Dr n.med. Izabela Stefaniak

18:15-18:35

WYKŁAD 16 (20 min.)

Czy otworzyliśmy puszkę Pandory? Kontrowersje dotyczące stosowania glifosatu i rozwoju chorób cywilizacyjnych.

Prof. Hanna Karakuła-Juchnowicz,
Mgr Joanna Róg

 
18:35-18:55

WYKŁAD 17 (20 min.)

W zdrowych jelitach- zdrowy duch: o znaczeniu mikrobioty jelitowej dla zdrowia psychicznego

Dr Karolina Skonieczna-Żydecka

 

 

 

PIĄTEK 13 września 2019

SESJA V - WYZWANIA PSYCHIATRII

Prowadzący: Prof. Anna Grzywa,
Prof. Jacek Wciórka

WARSZTAT 4
9:00-10:00
9:00-9:20

WYKŁAD 18 (20 min.)

Analiza dużych baz danych w psychiatrii

Dr hab. Jolanta Masiak

„Kiedy boli to, czego nie ma....urazy
fantomowe w sytuacjach militarnych”.

Płk Mirosław Grochowski,
Płk dr Olaf Truszczyński,
Płk dr Jan Wilk

9:20-9:40

WYKŁAD 19 (20 min.)

Wpływ leczenia psychiatrycznego na rokowanie w chorobach układu krążenia

Dr hab. Robert Pudlo

9:40-10:00

WYKŁAD 20 (20 min.)

Cierpienia psychotyczne - zagubiony wymiar kryzysu

Prof. Jacek Wciórka

10:00-10:20

WYKŁAD 21 (20 min.)

Choroba psychiczna a doświadczenie samotności

Dr hab. Piotr Świtaj

 
10:20-10:50

Wykład 22 SPONSOROWANY (30 min.)

Schizofrenia z przeważającymi objawami
negatywnymi- nowe perspektywy leczenia.

Prof. Agata Szulc Gość Firmy - Gedeon Richter

 
10:50-11:00

DYSKUSJA

11:00-11:05

PRZERWA 

SESJA VI - ZABURZENIA AFEKTYWNE

Prowadzący: Prof. Agata Szulc,
Prof. Andrzej Czernikiewicz

WARSZTAT 5

11:00-12:00

11:05-11:25

WYKŁAD 23 (20 min.)

Neurobiologia samobójstwa.

Prof. Agata Szulc

Jak dbać o siebie, gdy dba się o innych?

Mgr Ewa Stelmasiak

11:25-11:45

WYKŁAD 24 (20 min.)

Kiedy zaczyna się depresja?

Prof. Piotr Gałecki,
Dr n. med. Katarzyna Bliźniewska-Kowalska

 
11:45-12:05

WYKŁAD 25 (20 min.)

Czy ketamina stanie się przełomem w leczeniu depresji?

Prof. Wiesław Cubała

 
12:05-12:25

WYKŁAD 26 (20 min.)

Wybrane czynniki ryzyka zaburzeń afektywnych.

Prof. Tadeusz Pietras

 
12:25-12:55

Wykład 27 SPONSOROWANY (30 min.)

Całościowe działanie leków przeciwdepresyjnych.

Dr hab. Marcin Siwek - Gość Firmy Lundbeck Polska

 
12:55-13:05

DYSKUSJA

 
13:05-13:10

PRZERWA 

 

SESJA VII - SCHIZOFRENIA
Prowadzący: Prof. Janusz Perzyński,
Dr n. med. Aneta Gerhant

WARSZTAT 6
13:00-14:10
 
13:10-13:30

WYKŁAD 28 (20 min.)

Zdrowienie w schizofrenii - perspektywa pacjenta, jego rodziny i jego terapeuty.

Prof. Andrzej Czernikiewicz

Terapia metakognitywna dzieci
i młodzieży z ADHD.

Mgr Natalia Kajka

 
13:30-13:50

WYKŁAD 29 (20 min.)

Dlaczego lekarz psychiatra powinien pamiętać o monitorowaniu stężenia witaminy D u pacjenta chorego na schizofrenię.

Prof. Hanna Karakuła-Juchnowicz

 
13:50-14:10

WYKŁAD 30 (20 min.)

Zaburzenia hormonalne i procesy zapalne a funkcje poznawcze w schizofrenii.

Dr n. med. Krzysztof Krysta

 
14:10-14:30

WYKŁAD 31 (20 min.)

Zacząć to połowa sukcesu - deficyt inicjacji poznawczej w schizofrenii oraz jego kliniczne i neurofizjologiczne uwarunkowania.

Dr n. hum. Paweł Krukow,
Prof. Hanna Karakuła-Juchnowicz,
Dr n.med. Kamil Jonak

 
14:30-15:00

WYKŁAD 32 SPONSOROWANY (30 min.)

Lurazydon w praktyce klinicznej - opisy przypadków

Dr hab. Marcin Siwek - Gość Firmy Angelini Pharma

 
15:00-15:10

DYSKUSJA

SESJA POSTEROWA 2
Prowadzący: Dr n.med.Justyna Morylowska-
-Topolska, Dr n.med. Dariusz Juchnowicz
15:10-16:10

PRZERWA NA OBIAD

SESJA VIII - SESJA SEKSUOLOGICZNA: PEDOFILIA

Prowadzący: Dr n. med. Aldona Stodulska-Blaszke,
Mgr Przemysław Marcinek

WARSZTAT 7
16:10-17:10

16:10-16:30

WYKŁAD 33 (20 min.)

Pedofilia

Mgr Przemysław Marcinek

Diagnostyka, farmakoterapia i możliwości terapeutyczne leczenia zaburzeń zachowania dzieci upośledzonych umysłowo, ze szczególnym uwzględnieniem dzieci ze spektrum zaburzeń autystycznych.

Dr n.med. Agata Misera, Niemcy

16:30-16:50

WYKŁAD 34 (20 min.)

Sprawcy przemocy seksualnej z zaburzeniami rozwojowymi. Dylematy diagnostyczne i terapeutyczne.

Dr n. hum. Izabela Fornalik

16:50-17:10

WYKŁAD 35 (20 min.)

Leczenie pedofilii w warunkach zakładu karnego.

Mgr Alicja Kapała,
Mgr Przemysław Marcinek

17:10-17:20

DYSKUSJA

 
  WARSZTAT 8
17.20-18.20
WARSZTAT 9
17.20-18.20
 

Osobowość borderline w filmie: Granice miłości,
Fatalne zauroczenie, Przerwana lekcja muzyki.

Prof. Andrzej Czernikiewicz

ADHD u dorosłych.

Dr n. med. Agata Makarewicz

20:30

ROZDANIE NAGRÓD, OFICJALNE ZAKONCZENIE KONFERENCJI

 

 

Program może ulec zmianie

Wydarzenia Fakultatywne

MIEJSCE KONFERENCJI

Lubelskie Centrum Konferencyjne
ul. Artura Grottgera 2,
20-029 Lublin

 

ORGANIZATOR

Pharma2pharma Sp. z o.o.
ul. Klaudyny 38/117
01-684 Warszawa
tel.: 22 254 86 95
www.pharma2pharma.pl
konferencje@pharma2pharma.pl